Inheemse praktijken herontdekken om de Sahel groener te maken
Een voorbeeld is de Farmer Managed Natural Regeneration-methode, kortweg FMNR. Dit is een inheemse praktijk die al eeuwenlang wordt gebruikt in de Sahel, maar werd “herontdekt” door de alternatieve Nobelprijswinnaar (Rights livehood Award, 2018) Tony Rinaudo.
Innoveren betekent somst iets herontdekken dat eerder heeft gewerkt.
Begin jaren tachtig werkt de Australiër Tony Rinaudo in Niger. Hij plant bomen in zijn programma’s, met als doel de Sahel groener te maken – het resultaat: jaren van teleurstelling en teleurstellende resultaten. De jonge Tony staat op het punt om de handdoek in de ring te gooien en terug te vliegen naar Australië, totdat hij op een dat met zijn pick-up turkc over een onverharde weg door de uitgestrekte woestijnvlakte rijdt. Om beter over het mulle zand te kunnen rijden, stapt hij uit zijn auto om de druk in zijn banden te verlagen. Om hem heen ziet hij een droog landschap zonder bomen. Hij is radeloos, Tony, een christen, bidt in zijn wanhoop.
Hij wil in zijn truck stappen als zijn oog valt op een struik, een kleine struik langs de weg. Hij loopt erheen en ziet dat het geen struik is. Aan de vorm van de bladeren herkent hij deze struik als een boom: een kapgo (boomsoort afkomstig uit de Sahel).
Hij realiseert zich dat deze kleine struik is ontstaan uit de afgehakte stam van een boom, en dat is het begin van een succesverhaal. Terwijl pas geplante bomen nog kleine fragiele wortels hebben, hebben de struiken een enorm ondergronds wortelstelsel. Rinaudo noemt het “het ondergrondse bos”.

Milieuwinst en sociale winst
Door dit te cultiveren zijn hergroei van bomen niet de enige winst. Oogsten lijken hierdoor toe te nemen, eerder uitgeputte waterbronnen keren terug, de biodiversiteit neemt toe en CO2 wordt uit de lucht gehaald. Dit creëert effectief oases in de woestijn.
Stel je een groen, waterrijk, dierrijk gebied voor in een anders volledig verdorde omgeving. Dit is in één oogopslag wat FMNR teweegbrengt. Meer dan 6 miljoen hectare dor land is nu groen, wat neerkomt op meer dan 240 miljoen bomen. De voedselzekerheid voor meer dan 5 miljoen mensen is toegenomen.
Het is winst op winst op winst. Als de oogsten toenemen, creëert dit een voedselbron voor gezinnen om hun kinderen te voeden en een bron van inkomsten waardoor kinderen naar school kunnen gaan. FMNR is een vitaal onderdeel van het herstel van de zelfredzaamheid van gemeenschappen.
Meer weten?
Meer over Tony Rinaudo
World Vision Nederland