One – Een generatie die vecht voor wat telt met ijs

In 2022 vond de 7e replenishment conferentie van het Global Fund plaats in New York. Dé kans voor de wereld om de uitdaging aan te gaan en doortastende actie te ondernemen om iedereen, overal, te beschermen tegen de infectieziekten hiv/aids, malaria en tuberculose. De jongerenambassadeurs van ONE besloten in actie te komen. Onze activisten, die bestaan uit toegewijde en gepassioneerde jongeren uit heel Nederland en meestal tussen de 18 en 35 jaar oud zijn, hebben verschillende achtergronden en uiteenlopende interesses – maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: het uitroeien van extreme armoede en te voorkomen ziekten. Hoe? Door met onze parlementsleden te praten en de regering verantwoordelijk te houden voor haar beloften en toezeggingen.

Politici overtuigen met ijs!

Onze Jongerenambassadeurs kwamen in juni bij elkaar voor een dag vol boeiende gesprekken met Kamerleden in Den Haag. Ze slaagden erin ontmoetingen tot stand te brengen met verschillende politici uit een divers politiek spectrum en onze Jongerenambassadeurs wekten hun interesse om te praten over het belangrijke onderwerp van de financiering van de strijd tegen deze infectieziekten. En hoe kun je onze politici beter overhalen voor een gesprek over een dringende zaak onder het genot van een verfrissend ijsje op een zomerse dag?

Soms heb je het geluk aan je zijde, soms de vicevoorzitter van het Global Fund!

Onze jongerenambassadeurs lichtten de zaak toe, vertelden over de beleidsaanbevelingen van ONE en pleitten ervoor dat Nederland een eerlijk deel aan het Global Fund bijdraagt. De Kamerleden, waaronder Vera Bergkamp (D66), Lisa Westerveld (GroenLinks), Alexander Hammelburg (D66), Joris Thijssen (PvdA) en Laurens Dassen (Volt), luisterden aandachtig naar onze Jongerenambassadeurs en gingen allemaal op de foto om hun betrokkenheid te tonen.  Onze Jongerenambassadeurs hadden het geluk om zelfs de vicevoorzitter van het Wereldfonds te ontmoeten! Lady Roslyn Morauta was toevallig op dezelfde dag in de stad en voegde zich bij ons voor een interessant gesprek over de strijd tegen ziekten die te voorkomen zijn.

Vechten voor wat telt

Een paar dagen voor de conferentie in september, organiseerden ONE medewerkers en de Jongerenambassadeurs samen met andere Nederlandse organisaties een stunt: Aidsfonds, Cordaid en KNCV Tuberculosefonds. Gezamenlijk vroegen we Kamerleden om te vechten voor wat telt door op een bokszak te slaan. Meerdere Kamerleden, waaronder Anne Kuik (CDA) en Farid Azarkan (DENK), gingen de uitdaging aan en toonden hun steun. Daarnaast overhandigden we de petitie, ondertekend door 52.000 mensen over de hele wereld ter ondersteuning van de strijd tegen hiv/aids, malaria en tuberculose, aan de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkeling en hadden we een interessante gedachtewisseling met hun leden.

Onze acties in 2022 waren vruchtbaar en hadden een grote impact

Tijdens de 7e replenishment conferentie in september kondigde Nederland een toezegging aan van 180 miljoen euro voor de periode 2023-2025. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van de toezegging van de 6e replenishment, die betrekking had op de vorige periode. Samen met onze jongerenambassadeurs en andere organisaties zijn we klaar om in de toekomst actie te ondernemen!

Mooie, bijzondere en impactvolle verhalen van mensen en organisaties die zich inzetten voor een mooiere wereld.

Meer weten?

Klik hier!

Deel dit verhaal

Meest recente verhalen

De bijdrage van Migranten in Nederland aan hun land van herkomst is een belangrijke vorm van ontwikkelingssamenwerking die nog niet door iedereen wordt gezien. Local Changemakers ondersteunt Migranten die projecten opzetten in hun land van herkomst, vertelt hun verhalen en organiseert workshops om expertise te delen. Graag delen wij het verhaal van de half Ghanees- Nederlandse Nellie Ekua Kirschner-Timmer.

Lees meer
Lees meer over Local Changemakers: Migranten zetten succesvolle projecten op in hun land van herkomst!

Stella vindt een veilige plek In de dichtbevolkte wijk Mukuru Kwa Njenga in Nairobi leven veel gezinnen onder moeilijke omstandigheden. Voor Stella Akinyi Ouma, een 18-jarig meisje met cerebrale parese (een bewegingsstoornis door beschadiging van de hersenen) en spraakproblemen, brengt het dagelijks leven extra uitdagingen met zich mee. Haar moeder, Agnes Mokeira, stond jarenlang vrijwel alleen in de zorg voor haar dochter en voelde zich vaak buitengesloten en gestigmatiseerd.

Lees meer
Lees meer over Stella vindt een veilige plek

De jeugd in Afrika verdient onze toewijding. We geloven in een holistische benadering van youth empowerment. Jongeren uitrusten met vaardigheden voor het leven en het werk is de meest doeltreffende oplossing voor het enorme probleem van jeugdwerkloosheid.

Lees meer
Lees meer over Young Africa: You(th) Got The Power