IUCN NL – Acteurs van de hoop

In Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo leven veel (bedreigde) diersoorten, zoals berggorilla’s, olifanten en nijlpaarden. De bewoners van het gebied zijn voor hun levensonderhoud vaak afhankelijk van deze biodiversiteit, maar mensen en wilde dieren komen ook af en toe met elkaar in conflict. Gewapende groepen, illegale activiteiten en bevolkingsgroei zorgen voor meer druk op het nationale park. IUCN NL wil jongeren weer in contact brengen met de natuur. Maar hoe creëren culturele activiteiten ‘Actors of Hope’?

 

Klimaatverandering, droogte en voedselonzekerheid zijn helaas de problemen van onze tijd. Ze bedreigen de leefomstandigheden en de toekomst van kinderen wereldwijd. Daarom zet World Vision zich voortdurend in voor samenwerking, innovatie en impact om het leven van kinderen te verbeteren. lees dit verhaal over een man die vastbesloten is om een bos te laten groeien in de Sahel.

 

Relaties tussen mens en natuur verbeteren

Via haar projectpartners FESCO, FECOPEILE, IDPE, FMMC in de DRC werkt IUCN NL met Congolese jongeren zodat zij verandering kunnen stimuleren. Chalondawa Mushiwa Jonathan, een bekende artiest uit Goma en onderdeel van Foundation Mzee Mbukuli Comedy (FMMC), speelt een sleutelrol in dit project door culturele activiteiten te organiseren. Hij legt uit hoe deze activiteiten bijdragen aan het verbeteren van de relatie tussen mensen en de natuur.

Wat zijn de uitdagingen voor natuurbehoud in Virunga?

Stroperij en ontbossing vormen een bedreiging voor het behoud van Virunga, en landkwesties zorgen voor conflicten tussen de mensen die in het gebied wonen en de parkautoriteiten. Bedriegers verkopen land dat eigenlijk aan het park toebehoort, waarna huizen moeten worden afgebroken. Dit zorgt voor spanningen die soms leiden tot rechtszaken.

Hoe stimuleert theater positieve verandering?

We organiseren theatervoorstellingen met de mensen uit de dorpen. Door nauw samen te werken wordt het bewustzijn over natuurbehoud heel goed vergroot, vooral omdat we levensechte situaties op het toneel brengen. Het stimuleert verandering op een ander niveau. Deze theatervoorstellingen worden met liefde en plezier gemaakt.

We maken ook korte films met jongeren om hen en anderen te inspireren om het nationale park te behouden. In deze videoproducties laten we landconflicten en andere situaties zien die ze in hun leven kunnen meemaken. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, spreken de acteurs, die in de dorpen zijn gecast, Swahili. We publiceren de films op sociale media en ze worden uitgezonden op de lokale televisie, en we organiseren openbare vertoningen voor jongeren.

Welke veranderingen zie je?

Door levensechte situaties te spelen, delen we alternatieve oplossingen voor landconflicten en andere problemen. We laten zien waarom ontbossing en andere vormen van natuurverstoring op de lange termijn geen oplossingen zijn. Sommige video’s informeren het publiek over mogelijke bedriegers en delen de juridische context van het park. Bovenal moedigen de producties mensen aan om op een positieve manier bij te dragen aan de natuur, ook al vormt hun persoonlijke, culturele en maatschappelijke situatie soms een uitdaging.

Naast het aanjagen van veranderingen voor natuurbehoud, fungeren de video’s en theatershows vaak als sociale therapie: het is een positief alternatief om met hun problemen om te gaan, samen als een gemeenschap. Soms helpt het hen ook om uit de problemen te blijven, omdat ze weten hoe ze bedriegers en andere mensen die hen in ingewikkelde situaties kunnen brengen, kunnen herkennen.

Ik heb gemerkt dat jongeren hun eigen theatergroepen organiseren, geïnspireerd door ons werk. Door op een creatieve manier met deze onderwerpen bezig te zijn, kunnen ze de keuzes die ze in hun leven hebben beter begrijpen.  De meesten van hen hebben geleerd dat rangers niet de vijand zijn, maar jonge mensen zoals zij die een trots van de wereld proberen te beschermen: Virunga National Park.

Virunga jongeren: Acteurs van de hoop

Het project  Virunga Youth: Actors of Hope stimuleert Congolese jongeren om actoren van verandering te worden voor een betere toekomst voor het Virungagebied. Via de lokale partnerorganisaties FESCO, FECOPEILE, IDPE en FMMC wil IUCN NL jongeren bekend maken met het belang van het Virunga National Park en hun steun verwerven voor de natuurbeschermingsinspanningen van het nationale park.

Meer weten?

IUCN NL

 

Deel dit verhaal

Meest recente verhalen

De bijdrage van Migranten in Nederland aan hun land van herkomst is een belangrijke vorm van ontwikkelingssamenwerking die nog niet door iedereen wordt gezien. Local Changemakers ondersteunt Migranten die projecten opzetten in hun land van herkomst, vertelt hun verhalen en organiseert workshops om expertise te delen. Graag delen wij het verhaal van de half Ghanees- Nederlandse Nellie Ekua Kirschner-Timmer.

Lees meer
Lees meer over Local Changemakers: Migranten zetten succesvolle projecten op in hun land van herkomst!

Stella vindt een veilige plek In de dichtbevolkte wijk Mukuru Kwa Njenga in Nairobi leven veel gezinnen onder moeilijke omstandigheden. Voor Stella Akinyi Ouma, een 18-jarig meisje met cerebrale parese (een bewegingsstoornis door beschadiging van de hersenen) en spraakproblemen, brengt het dagelijks leven extra uitdagingen met zich mee. Haar moeder, Agnes Mokeira, stond jarenlang vrijwel alleen in de zorg voor haar dochter en voelde zich vaak buitengesloten en gestigmatiseerd.

Lees meer
Lees meer over Stella vindt een veilige plek

De jeugd in Afrika verdient onze toewijding. We geloven in een holistische benadering van youth empowerment. Jongeren uitrusten met vaardigheden voor het leven en het werk is de meest doeltreffende oplossing voor het enorme probleem van jeugdwerkloosheid.

Lees meer
Lees meer over Young Africa: You(th) Got The Power