Cordaid: Het verhaal van Sutume

In de bossen van Jimma, Ethiopië, begint Sutume Aba Jihad, een 34-jarige moeder van zes kinderen, haar dag voor zonsopgang. Ze werkt op een koffieplantage. De koffieplanten gedijen goed in het vochtige klimaat, maar dat doen de malariamuggen ook. Malaria is slecht voor de gezondheid en de productiviteit van de boeren. Maar basisgezondheidszorg is in Ethiopië altijd een probleem geweest. Gelukkig verandert er veel ten goede.

Ethiopië heeft slechts één dokter op 10.000 inwoners en het land telt een hoog aantal ongevaccineerde kinderen. Ze overlijden aan ziekten die te voorkomen zijn als gezondheidszorginstellingen dichterbij zouden zijn. Dankzij de samenwerking tussen ministeries, wereldwijde organisaties, slimme financieringsmechanismen, en innovatieve lokale oplossingen, hebben gezinnen zoals dat van Sutume meer toegang tot betere gezondheidszorg dan ooit tevoren.

De reis naar veiligere gezondheidszorg

Iemand die veel heeft betekent voor Sutume is Mitke Gizaw, een gezondheidswerker in haar dorp. Mitke biedt essentiële diensten zoals prenatale zorg, malariapreventie en vaccinaties aan meer dan 1.000 huishoudens. Toen Sutume tijdens de zwangerschap complicaties kreeg, verwees Mitke haar meteen door naar de dichtstbijzijnde gezondheidszorginstelling. Toen Sutume later weeën kreeg, bracht een ambulance haar naar een faciliteit waar ze veilig van haar dochter Anisa beviel. Ook daarna bleef Mitke Sutume bezoeken, hield ze Anisa’s groei bij en zorgde ze ervoor dat ze vaccins kreeg bij de plaatselijke gezondheidspost.

Alles moet samenkomen: wereldwijde gezondheidsarchitectuur

Het verhaal van Sutume maakt deel uit van een grotere inspanning om de gezondheidszorg in Ethiopië te versterken. Deze wordt aangezwengeld door een combinatie van wereldwijde gezondheidsinvesteringen, nationaal beleid en lokale oplossingen. Bekijk deze video om te begrijpen hoe een wereldwijde gezondheidsarchitectuur werkt.

De rol van Cordaid

Het financieringsmodel dat Cordaid toepast heet: performance-based financing (PBF). Het programma zorgt ervoor dat financiering wordt gekoppeld aan resultaten. Klinieken krijgen beslissingsbevoegdheid om middelen toe te wijzen op basis van de behoeften van de gemeenschap en het verbeteren van de dienstverlening.

Sinds 2015 werkt Cordaid samen met de Ethiopische overheid aan de uitvoering van PBF in Borana en Jimma

Ziekenhuizen en klinieken krijgen extra middelen op basis van prestaties. Dit zorgt voor beter opgeleid personeel, betrouwbaarder medisch materiaal en betere prenatale zorg. Het Seka Health Centre, waar Sutume is bevallen, profiteert van de door het PBF gestuurde verbeteringen, waardoor de gezondheidszorg voor moeders wordt uitgebreid en het aantal bezoeken voor prenatale zorg toeneemt. De lokale gezondheidspost, waar Mitke kinderen vaccineert, profiteert ook van PBF-stimuleringsmaatregelen waardoor voorraden vaccins en malariabehandelingen op peil blijven. Het PBF-programma bestrijkt 21 districten in Jimma en bedient 4,4 miljoen mensen.

Terwijl ze voor haar huis zit, kijkt Sutume naar haar kinderen die spelen – gezond, energiek en vol leven. Dankzij gezamenlijke inspanningen van nationale overheden, mede gesteund door wereldwijde gezondheidsinitiatieven en de PBF-aanpak, worden haar kinderen gevaccineerd, beschermd tegen malaria en hebben ze toegang tot gezondheidszorg wanneer ze die nodig hebben. “Ik ben in staat geweest om zes gezonde baby’s ter wereld te brengen en ze een gezond leven te geven,” zegt ze. “Daarvoor moet ik alle gezondheidswerkers bedanken.”

Sutume’s reis bewijst dat wanneer de wereld investeert in wereldwijde gezondheid, dit een echte, blijvende impact heeft. Elk vaccin dat wordt gegeven, elke getrainde gezondheidswerker en elke verbeterde gezondheidszorgfaciliteit draagt bij aan sterkere gemeenschappen en een gezondere toekomst voor iedereen.