Mercy Corps & African Radio Drama Association – Message in the Music

In een wereld die geteisterd wordt door desinformatie, waar geruchten zich als een lopend vuurtje verspreiden en haatzaaiende taal geweld aanwakkert, is een groep toegewijde individuen in Nigeria begonnen aan een missie om het gevaarlijke tij te bestrijden. Mercy Corps en de African Radio Drama Association (ARDA) bundelden hun krachten en erkenden de kracht van sociale media als katalysator van desinformatie en als potentieel middel voor verandering.

Haatzaaiende taal en geruchten: brandstof voor geweld

Meer dan tien jaar lang hebben conflicten in het noordoosten en noordwesten van Nigeria meer dan 2 miljoen mensen ontheemd achtergelaten, zowel intern als over de grenzen heen. In dit landschap van onzekerheid en verdeeldheid vonden haatzaaiende taal en geruchten een vruchtbare voedingsbodem op sociale media, die conflicten aanwakkerden en aanzetten tot geweld. Maar het team van Mercy Corps geloofde dat als sociale media het probleem was, het ook de oplossing kon zijn. Daarom begonnen ze een campagne met influencers en artiesten die zich uitspraken om mensen bewust te maken en onwaarheden te ontkrachten.

 

Als sociale media het probleem is, kan het ook de oplossing zijn.

 

Geruchten verspreiden

Om dit probleem rechtstreeks aan te pakken, ging Mercy Corps een partnerschap aan met ARDA. Hun gezamenlijke visie was duidelijk: de gevaren van verkeerde informatie aan de kaak stellen en mensen leren hoe ze de verspreiding ervan kunnen voorkomen. Ze probeerden de harten en geesten van de jongere generatie te raken, die het meest aangesloten waren op sociale media, en maakten gebruik van de muzikale talenten van Fresh Emir, een bekende artiest met een aanzienlijke aanhang onder jongeren. Hij schreef het nummer “Jita Jita” voor deze campagne, wat “geruchten” betekent in het Hausa, de gemeenschappelijke taal in het noorden van Nigeria. Het nummer maakte deel uit van een uitgebreidere social media campagne die ARDA uitvoert onder de naam Community Initiatives to Promote Peace project (CIPP).

Verhalen vertellen met muziek

Fresh Emir werd niet alleen gekozen vanwege zijn artistieke vaardigheden en massale jeugdfollow-up, maar ook vanwege zijn bewuste rapmuziek die licht werpt op de problemen waar zijn gemeenschap mee te maken heeft. De samenwerking beloofde een krachtige mix van muziek en storytelling om aan te slaan bij het doelpubliek. Het creatieve proces was participatief terwijl het team brainstormde over strategieën om hun boodschappen effectief over te brengen. Aangezien ARDA altijd gebruik heeft gemaakt van de storytelling-techniek, wilde het team een concept met een verhaalhoek waar mensen zich gemakkelijk in konden vinden. Fresh Emir werd ook betrokken bij het ontwerpproces van de Social Media Campagne als influencer uit de regio Kano in het noorden van Nigeria. “We deelden ons verhaalconcept en onze campagneboodschappen met hem en hij creëerde de teksten. We deden een paar suggesties om ervoor te zorgen dat onze boodschappen over nepnieuws, geruchten en haatzaaiende taal krachtig werden overgebracht, terwijl hij toch zijn entertainende element behield.” – Tim Adepoju-ARDA programmamedewerker

 

Muziek is, zoals we weten, een sterk communicatiemiddel, zei Fresh Emir. “Mensen waardeerden het nummer omdat het op het juiste moment kwam en ze namen de boodschap serieus. Ik geloof dat de informatie de juiste mensen heeft bereikt en hun leven positief zal beïnvloeden. Hopelijk vermindert dit de verspreiding van verkeerde informatie in onze gemeenschappen.

 

Een aanstekelijk nummer met een positieve en inspirerende tekst

“Jongeren beschreven het lied met woorden als positief, inspirerend, educatief en op het juiste moment.” Ibukun Sanni, de adjunct-programmamanager van ARDA-CIPP, legt uit waarom dit lied zo’n hit was. “Mensen die de taal niet machtig zijn, hebben het nummer op grote schaal geaccepteerd dankzij de bewuste keuze van het team om de video te ondertitelen, waardoor het voor iedereen mogelijk is om de boodschap van het lied te begrijpen. De videoclip is al meer dan 220.000 keer bekeken op YouTube en meer dan 100.000 keer op sociale media”.

Een pakkend nummer met een meeslepende tekst kan mensen bewust maken die anders misschien niet ontvankelijk zouden zijn voor de boodschap. Van het bestrijden van xenofobie tot misinformatie, de Mercy Corps-teams vergroten het bewustzijn rond complexe onderwerpen. Of het nu via luidsprekers of radiogolven wordt uitgezonden, muziek biedt een toegankelijke manier om te leren over problemen in onze gemeenschappen en de oplossingen mee te zingen. Een pakkende melodie en meeslepende teksten kunnen doordringen tot de harten van mensen die anders misschien gesloten zouden blijven voor de boodschap. Met elke harmonieuze noot en elk resonerend refrein gaat de missie om verkeerde informatie te bestrijden verder en brengt het verlichting en eenheid in gemeenschappen dichtbij en ver weg.

 

Meer weten?

De fondsen voor deze campagne werden verstrekt door het United States Agency for International Development (USAID) als donor van Mercy Corps en ARDA. Om meer te weten te komen over de Mercy Corps en ARDA, klik je hieronder:

Mercy Corps African Radio Drama Association

Deel dit verhaal

Meest recente verhalen

De bijdrage van Migranten in Nederland aan hun land van herkomst is een belangrijke vorm van ontwikkelingssamenwerking die nog niet door iedereen wordt gezien. Local Changemakers ondersteunt Migranten die projecten opzetten in hun land van herkomst, vertelt hun verhalen en organiseert workshops om expertise te delen. Graag delen wij het verhaal van de half Ghanees- Nederlandse Nellie Ekua Kirschner-Timmer.

Lees meer
Lees meer over Local Changemakers: Migranten zetten succesvolle projecten op in hun land van herkomst!

Stella vindt een veilige plek In de dichtbevolkte wijk Mukuru Kwa Njenga in Nairobi leven veel gezinnen onder moeilijke omstandigheden. Voor Stella Akinyi Ouma, een 18-jarig meisje met cerebrale parese (een bewegingsstoornis door beschadiging van de hersenen) en spraakproblemen, brengt het dagelijks leven extra uitdagingen met zich mee. Haar moeder, Agnes Mokeira, stond jarenlang vrijwel alleen in de zorg voor haar dochter en voelde zich vaak buitengesloten en gestigmatiseerd.

Lees meer
Lees meer over Wemos: Stella vindt een veilige plek

Door mijn vluchtverhaal te vertellen aan leerlingen op scholen, hoop ik wat bij te dragen aan hun bewustzijn over hoe het is om op te groeien in een oorlogsgebieden. Ik wil hen inspireren om meer begrip te hebben voor nieuwkomers in Nederland en om mensen te steunen die het moeilijk hebben.

Lees meer
Lees meer over Youth ambassadeur Bahaa Aldeen Dabbagh